Translate

niedziela, 29 grudnia 2013

Chleb z boczkiem i topionym camembertem




  • 320 ml wody lub mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • Jedna łyżeczka soli






  • 20 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki
  • 200g boczek w drobną kostkę
  • Dwa lub trzy gałązki rozmarynu
Ponadto: 
  • Roztopione masło 
  • Różne nasiona (opcjonalnie) 

W pierwszej kolejności  podsmażamy boczek.  Drożdże dodajemy do mleka razem z solą i cukrem . Wlewamy do maki i wyrabiamy ciasto . Dodajemy pokrojony rozmaryn i ostudzony boczek . Ciasto odstawiamy na ok 30 min . Dzielimy ciasto na 10 części , formujemy kulki i rozwałkowujemy je na ok 1/2 cm . 

piątek, 27 grudnia 2013

Smarowidełko


W ten zimowy czas pora obrosnąć w tłuszczyk , tak więc dziś coś pyszniejszego od smalcu .
Potrzebna będą :

  • 50 dkg słoniny 
  • 30 dkg wędzonego boczku 
  • 30 dkg karkówki 
  • 30 dkg łopatki 
  • 1/2 jabłka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól do smaku 

niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie w słodko- kwaśnej zalewie



Przepis ten podpatrzyłam na blogu mojej ulubionej Madame Edith . Nieprawdopodobnie pyszna zalewa , choć początkowo miałam obawy co do ilości cukru . Wyszła jednak bardzo zrównoważona i z dnia na dzień jej smak jest coraz lepszy - wiem bo próbuje codziennie . Zrobiłam wersję prezentową , bo te śledzie nadają się do tego idealnie . Do koszyczka dorzucę jeszcze dżem z dyni i pomarańczy , chlebek z czarnuszka i smalcowe smarowidełko , piernik staropolski i prezenty gotowe . Wydaje mi się ze to lepsze niż kolejny krawat czy para skarpet .

sobota, 30 listopada 2013

Makowe rogaliki - expresowe święta

 Nic prostszego - gotowe ciasto francuskie , masa makowa z bakaliami i gotowe . Wykrawamy z ciasta koło i dzielimy je na trójkąty . Na każdy nakładamy masę makowa i zawijamy . Piec nagrzewamy do 250 C i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 min - do przyrumienienia .
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i posypujemy drobno pokrojoną mieszanką bakaliową .

czwartek, 28 listopada 2013

Ciasteczka korzenne z imbirem



  • 300 dkg maki 
  • 200 dkg cukru pudru 
  • 200 dkg masła 
  • 2 żółtka 
  • 1 mały serek o smaku biszkoptów 
  • przyprawa do ciastek korzennych 
  • cynamon 
  • imbir 
  • gałka

wtorek, 26 listopada 2013

Zapiekany dorsz w sosie śmietanowo-szpinakowym



Od rana na diecie dlatego cały dzień myślę o jedzeniu . Myślałam, myślałam i wymyśliłam - miało być dietetycznie więc rybka . Ale ma być jeszcze smacznie , więc zapiekana w sosiku śmietanowo - szpinakowym . Prosta sprawa , krótko się piecze bo łączymy ciepłe składniki . 

czwartek, 21 listopada 2013

Bezcenny w smaku Staropolski Piernik Świąteczny











Już najwyższy czas by zacząć przygotowywać ten świąteczny przysmak , czyli staropolski dojrzewający piernik świąteczny . Powidła śliwkowe przygotowałam sobie wcześniej , bo te "sklepowe " są dla mnie za słodkie . W tym roku mam zamiar przełożyć do również dżemem morelowym . Przepis wydaje się długi , ale tak na prawdę nie wymaga wiele pracy , wszystko robi się samo - a smak bezcenny .
Przygotowuje się go ok 6-4 tygodni przed świętami a piecze 4 dni przed - żeby zmiękł . Ciasta jest tyle , że wystarcza mi również na upieczenie małych pierniczków .

Propozycja na jutrzejsze śniadanko




piątek, 8 listopada 2013

Moje mini rogale świętomarcińskie




"Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół.