Translate

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Dżem z dyni i pomarańczy


Kolejnym prezentem ze słoika jest świąteczny dżem dyniowo-pomarańczowy .



Potrzebne będą : 

1 mała dynia 
5 pomarańczy 
sok z 1 cytryny 
1/2 szklanki cukru 
1/2 galaretki cytrynowej 
Dynię kroimy na kawałki , usuwamy ze środka pestki i obieramy skórkę . Dynię kroimy na 1 cm kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody . Pomarańcze obieramy ze skórki , odkrawamy ją tak żeby nie pozostawić białej skórki z zewnątrz . następnie nożem wykrawamy cząstki między błonkami . Wszystko robimy nad miską , żeby nie marnować soku . Dodajemy do garnka i wsypujemy cukier . Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości . Kiedy dynia zmięknie miksujemy blenderem i dolewamy sok z cytryny . Na koniec dodajemy galaretkę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody .  
Gorący dżem przekładamy do słoiczków i odwracamy wieczkiem do dołu . 
Po wystygnięciu dekorujemy i gotowe . 


Prześlij komentarz