Translate

niedziela, 2 sierpnia 2015

Wędzona polędwica z suma


         Drogą kupna nabyłam w Makro całego suma afrykańskiego . Filetowanie - prosta sprawa , sum ma tylko kręgosłup , nie ma ości . Sześć godzin poleżał w zalewie i 6 godzin w wędzarni 55-60 C ostatnie 50 min 90 C .

* sum afrykański
* zalewa : 1 litr wody zagotować z 10 g soli , 5 listkami laurowymi , 5 kulkami ziela angielskiego , 1 łyżeczką płatków chili , 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego , 1 łyżeczką kolorowego pieprzu .
* kilka gałązek świeżego tymianku do środka .
zalewę gotujemy ok 15 min , studzimy , zalewamy rybę i pozostawiamy na 6 godzin . Następnie wyjmujemy z zalewy , osuszamy papierowym ręcznikiem , posypujemy świeżymi ziołami , rolujemy i umieszczamy w siatce wędzarniczej . Wieszamy w przewiewnym miejscu do wyschnięcia . Może to potrwać kilka godzin a nawet noc .


Wędzimy 6 godzin w temp.55-60 C . Ostatnią godzinę w 90C .







Prześlij komentarz