Translate

niedziela, 9 sierpnia 2015

Żółta cukinia faszerowana z chlebkiem pieczonym na patelni



* 1 żółta średnia cukinia
* 2 garści mielonego mięsa
* przyprawa do mielonego mięsa : 1 łyżeczka miodu,curkuma , pieprz , sól , chili .
* sól himalajska
* świeże zioła : pieruszka , majeranek , hyzop
* 1 jajko
* żółty tarty ser
* oliwa z oliwek
* puszka krojonych pomidorów z czosnkiem i bazylią


      Cuknię wydrążamy i solimy . Wylwwamy zbierającą się w nie wodę . Piekarnik nagrzewamy do 250 C . Cukinie skrapiamy delikatnie oliwą i wstawiamy do pieca .
W tym czasie doprwiamy mięso i podsmażamy je na patelni . Zdejmujemy z ognia . Jajko mieszamy z częścią tartego sera i dodajemy do mięsa . Dodajemy posiekane zioła .
Z pieca wyjmujemy naczynie z cukinią , zdejmujemy papier ,  wlewamy pomidory z puszki , solimy . Na pomidorach układamy cukinię , napełniamy mięsem . Zapiekamy ok 15-20 min. Nożem sprawdzamy miękkość cukini . Pod koniec pieczenia posypujemy pozostałą częścia startrgo sera .
Podajemy z kaszą , ryżem lub chlebkiem  typu nan .




Przepis na chlebek znajdziecie tutaj




Prześlij komentarz