Translate

piątek, 27 grudnia 2013

Smarowidełko


W ten zimowy czas pora obrosnąć w tłuszczyk , tak więc dziś coś pyszniejszego od smalcu .
Potrzebna będą :

  • 50 dkg słoniny 
  • 30 dkg wędzonego boczku 
  • 30 dkg karkówki 
  • 30 dkg łopatki 
  • 1/2 jabłka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól do smaku 
Wszystkie mięska kroimy w drobne kawałki , słoninę w mniejsze . W pierwszej kolejności wytapiamy skwarki ze słoniny na małym ogniu , nie powinny być przypalone i chrupiące . Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso i smażymy małym ogniu do miękkości . Mięso powinno być miękkie , a nie wysmażone , bo po wystudzeniu będą twarde kawałki . Na koniec dodajemy utarte  jabłko , majeranek i na końcu czosnek . Wyłączmy ogień i studzimy . Masę przekładamy do malaksera lub blendera . Miksujemy na gładką masę . Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy , zawsze można dosolić na chlebku . 
Alternatywą do tej mięsnej wersji będzie smalec wegetariański z tłuszczu kokosowego - już wkrótce :)

Prześlij komentarz