Translate

niedziela, 29 grudnia 2013

Chleb z boczkiem i topionym camembertem




  • 320 ml wody lub mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • Jedna łyżeczka soli






  • 20 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki
  • 200g boczek w drobną kostkę
  • Dwa lub trzy gałązki rozmarynu
Ponadto: 
  • Roztopione masło 
  • Różne nasiona (opcjonalnie) 

W pierwszej kolejności  podsmażamy boczek.  Drożdże dodajemy do mleka razem z solą i cukrem . Wlewamy do maki i wyrabiamy ciasto . Dodajemy pokrojony rozmaryn i ostudzony boczek . Ciasto odstawiamy na ok 30 min . Dzielimy ciasto na 10 części , formujemy kulki i rozwałkowujemy je na ok 1/2 cm . 

Do każdego placka przykładamy talerz i odcinamy nierówne końcówki . Każdy placek smarujemy masłem i składamy tak po 5 placków / jeden na drugi/ .
Nacinamy nożem i odwracamy trójkąty. 

Tak samo  postępujemy z kolejnymi 5 plackami , jednak tym razem  dopasowujemy otwór do wielkości sera . 


Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarnami . Ja użyłam sezamu i czarnuszki . Odstawiamy do wyrośnięcia . 


Piec nagrzewamy do 200 C i pieczemy ok 25 min . To świetne danie na przyjęcie z przyjaciółmi . Każdy odrywa sobie kawałek i macza w roztopionym serze . Świetnie sprawdzi się też jako pieczywo do grilla .




Prześlij komentarz