Translate

sobota, 2 listopada 2013

Kolacyjne tapas



Tapas  to małe przekąski spożywane zazwyczaj między obiadem a kolacją . Historii na temat ich pochodzenia jest bardzo wiele jedną z nich jest ta o hiszpańskim królu Alfonsie X , który to podczas choroby mógł przyjmować tylko małe kąski , które popijał winem. Kiedy wyzdrowiał , wydał rozkaz - by od tej pory nie podawano w Hiszpanii wina bez  zakąsek. Bardzo lubię tego typu kolację - małe drobiazgi podawane w małych miseczkach .
Takie niby nic a stół pełny i do wieczornego winka wyśmienite. U mnie to zazwyczaj pełna improwizacja z tego co jest w lodówce .  Np. mini kanapeczki z pysznym wędzonym na gorąco łososiem  , pomidorki z listkiem bazylii i czarnym pieprzem , faszerowane oliwki i faszerowane fetą suszone pomidorki .

Polecam także pyszne hiszpańskie wino do tapas  Paco a Paco !

Tym razem do menu dołączyły jeszcze mięsne kulki w sezamie : http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/11/syryjskie-klopsiki-sezamowe.html







Zenek - wierny asystent pilnujący , żeby nic bez jego wiedzy nie zniknęło ze stołu . Na niego zawsze można liczyć .

Za to  w nagrodę otrzymuje pyszne pachnące  psie ciasteczka : http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/11/psie-ciasteczka-z-watrobka.html




Prześlij komentarz