Translate

sobota, 2 listopada 2013

Psie ciasteczka z wątróbką


Specjalnie  dla moich merdających ogonów upiekłam Psie ciasteczka . Chyba są pyszne a na pewno pachnące . Wykonanie bardzo proste i dające wiele satysfakcji , że pieski jedzą to co dobre i nienaszpikowane konserwantami . Sklepowe przysmaki mają zaskakująco długi czas przydatności do spożycia , natomiast te ciasteczka można przechowywać tylko kilka dni .


Składniki :
  • 30 dkg wątróbki - tym razem miałam z indyka
  • 20 dkg boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • mąka kukurydziana i razowa ( dosypuję w zależności od gęstości ciasta )


Boczek kroimy drobno i wytapiamy tłuszcz na patelni , dodajemy pokrojoną wątróbkę . Po usmażeniu zlewamy nadmiar tłuszczu , studzimy . Miksujemy na gładką masę i dodajemy majeranek i jajko , dodajemy dwa rodzaje maki . Zagniatamy ciasto , kiedy jest za gęste podlewamy odrobiną wody , kiedy jest za rzadkie dosypujemy mąkę .

Blat posypujemy pszenną mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm . Wykrawamy ciasteczka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia .
Pieczemy ok 12-15 min w gorącym piekarniku 250 C. Podajemy pupilkom po wystudzeniu .





Prześlij komentarz