Translate

środa, 1 stycznia 2014

Noworoczny Tort Makowy





Przepis dość długi i wydaje się skomplikowany , ale warto , bo efekt końcowy jest spektakularny. Tort może  być przechowywany ok tygodnia i pozostaje cały czas wilgotny , warto go jednak upiec dzień wcześniej , by biała masa stwardniała . 


Ciasto makowe:
250 g masy makowej 
6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru (200 g) lub cukru pudru
2 łyżki bułki tartej, przesianej

Do nasączenia  ciasta : 
150 ml  wody
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, tak aby zachodził na boki formy i jeszcze posmarować go roztopionym masłem.Żółtka utrzeć z cukrem do białości, na puszystą pianę (przez około 15 minut). Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać do tortownicy i piec przez około 45 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i studzić początkowo w piekarniku przez kilka minut, następnie otworzyć je jeszcze bardziej i znów odczekać kilka minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać sok z cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki i nasączyć ponczem (pędzelkiem lub skropić łyżeczką).


Masa jogurtowa:
25 dag masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

• Masa bezowa : 

  • 3 białka jajek,
  •  600 g cukru pudru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Masa jogurtowa: Miskę postawić na garnku z gorącą wodą . Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt . Odstawić na 1 godzinę do lodówki /nie dłużej by masa nie zgęstniała za bardzo i dała się łatwo rozsmarować /. Masą przełożyć krążki ciasta, posmarować wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.


  • Beza :  Ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać  po 1 łyżce cukru pudru wciąż ubijając - masa ma być błyszcząca . Pod koniec dodać sok z cytryny. Powstałą bezą posmarować boki i wierzch tortu.
  • Liście do dekoracji posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem zmieszanym z drobnym cukrem- odstawić do wyschnięcia .