Translate

środa, 1 stycznia 2014

Zapiekane udka z ziemniaczkami i pomidorkami



Bardzo smaczny i łatwy do przygotowania obiad , szczególnie w taki dzień jak dziś , kiedy wszyscy chcieli by odpocząć po wczorajszej nocy .

Potrzebne będą : 
  • 6 udek z kurczaka - pozbawionych kości / najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu ostrego noża / Nie przejmujcie się włóknami - po usmażeniu będą niewyczuwalne . 
  • 12 ugotowanych ziemniaków 
  • 12 pomidorków koktajlowych - obranych ze skórki 
  • pęczek bazylii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • przyprawy do kurczaka / sól , pieprz, ostra papryka , lub ulubiona przyprawa/
  • trochę oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 



Nóżki kurczaka naciąć po kości , wytrybować , pozostawić skórkę . Przyprawić na ostro . Rozgrzać patelnię grillową z małą ilością oleju . Podsmażyć kurczaka - skóra do dołu . W międzyczasie ugotować ziemniaki , po ugotowaniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania i każdy lekko nacisnąć palcem , żeby się trochę rozkruszył / wtedy sos idealnie wsiąknie do środka / . Pomidorki zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę . Przełożyć pomidorki do ziemniaków .

Sos ziołowy :  Czosnek ugnieść w moździerzu , dodać bazylię , sól , oliwę i sok z cytryny . Rozgnieść wszystko na masę, i polać ziemniaki . pomieszać tak , by sosik pokrył ziemniaki równomiernie , jeśli jest za gęsty dolewamy oliwy .
Przekładamy usmażone mięsko do zapiekanki i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez ok 20 min . 
Prześlij komentarz