Translate

niedziela, 6 sierpnia 2017

Sałatka szwedzka





SKŁADNIKI : 
  • ZALEWA : zagotować 
  • 3 szklanki wody 
  • 2 szklanki octu 
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 kg ogórków 
  • gorczyca i kolendra 
  • suszony koperek 
Ogórki kroimy w cieniutkie plasterki , solimy ok 3 łyżkami soli i odstawiamy na ok 2 

godziny . Zlewamy wodę i lekko płuczemy z nadmiaru soli . Do słoiczków wsypujemy łyżeczkę gorczycy i odrobinę kolendry . Układamy ogórki / opcjonalnie można dodać również drobno pokrojoną marchewkę . Wsypujemy suszony koperek , zalewamy gorącą zalewą . Zakręcamy i pasteryzujemy . Ja pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 115 C ok 12 min . Następnie odwracam słoiki pokrywkę do dołu i pozostawiam do ostygnięcia .


Prześlij komentarz