Translate

czwartek, 21 listopada 2013

Bezcenny w smaku Staropolski Piernik Świąteczny











Już najwyższy czas by zacząć przygotowywać ten świąteczny przysmak , czyli staropolski dojrzewający piernik świąteczny . Powidła śliwkowe przygotowałam sobie wcześniej , bo te "sklepowe " są dla mnie za słodkie . W tym roku mam zamiar przełożyć do również dżemem morelowym . Przepis wydaje się długi , ale tak na prawdę nie wymaga wiele pracy , wszystko robi się samo - a smak bezcenny .
Przygotowuje się go ok 6-4 tygodni przed świętami a piecze 4 dni przed - żeby zmiękł . Ciasta jest tyle , że wystarcza mi również na upieczenie małych pierniczków .


Potrzebne będzie : 
  • 500 ml płynnego miodu 
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła 
Składniki podgrzewamy delikatnie, mieszamy i po rozpuszczeniu studzimy . 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 120 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2-3 torebki przyprawy korzennej do pierników 
Składniki mieszamy , wyrabiamy ciasto , przekładamy do kamionkowego garnka lub miski , przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce . Najlepiej do piwnicy .



Cztery dni przed Świętami ciasto dzielimy na 2-3 części , rozwałkowujemy na ok  1 cm . Pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem i posypanych mąką w piecu nagrzanym na 180 C. Zmniejszamy temperaturę na 150 C i pieczemy ok 25 min . 
Po upieczeniu placki studzimy . Powidła podgrzewamy i smarujemy placek i przekładamy drugim . 
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i obciążamy deską . Pozostawiamy na 4 dni . Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową . 
Polewa : 
  • 110 g cukru 

  • 30 ml wody 
  • 125 g Kasi 
  • 20 g kakao 
  • Podgrzewamy wszystkie składniki w rondelku , studzimy i polewamy piernik . Ja dekoruję do jeszcze gwiazdkami z marcepanowej masy - właśnie dostępna w Lidlu . 
Zdjęcia gotowego dodam przed Świętami .







Prześlij komentarz