Translate

wtorek, 26 listopada 2013

Zapiekany dorsz w sosie śmietanowo-szpinakowym



Od rana na diecie dlatego cały dzień myślę o jedzeniu . Myślałam, myślałam i wymyśliłam - miało być dietetycznie więc rybka . Ale ma być jeszcze smacznie , więc zapiekana w sosiku śmietanowo - szpinakowym . Prosta sprawa , krótko się piecze bo łączymy ciepłe składniki . 



SKŁADNIKI :

  • 2 płaty filetu ze świeżego dorsza 
  • 2 garście szpinaku - drobno pokrojonego
  • 1/2 cebuli 
  • 1 duże opakowanie śmietany 30 %
  • 1 kulka mozarelli / niekoniecznie / 
  • pęczek koperku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól , pieprz cytrynowy , oregano , papryka ostra 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1 łyżka masła do smażenia cebuli 
  • olej rzepakowy do smażenia ryby 
  • maka do panierowania ryby 



Płaty dorsza dzielimy na mniejsze kawałki , przyprawiamy , obtaczamy w mące i smażymy . Osaczamy na papierowym ręczniku . W miedzy czasie w rondelku rozpuszczamy masło , podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę , dodajemy szpinak i czosnek . Kiedy szpinak zmięknie dolewamy śmietankę . Redukujemy do momentu , aż sos zacznie gęstnieć . Dodajemy koperek .


Nagrzewamy piekarnik do 250 C. W naczyniu do zapiekanek układamy kawałki ryby i zalewamy je gęstniejacym sosem , posypujemy serem i układamy na wierzchu pomidorki.
Wszystkie składniki są ciepłe więc zapiekamy krotko do momentu , aż ser się roztopi .


 Gotowe :)








Prześlij komentarz