Translate

wtorek, 17 marca 2015

Wielkanocna biała kiełbasa






Mięso i słoninę kroimy w kawałki ok 2-3 cm , tak by było łatwiej je zmielić . Zostawiamy w lodówce na kilka godzin . Następnie mielimy słoninę a potem mięso na sitku nr 8 . Jelita wieprzowe moczymy w letniej wodzie min 1 godzinę a najlepiej przez całą noc .
Do zmielonego mięsa dodajemy posiekany  czosnek , majeranek , sól, pieprz , majeranek i  rozdrobnione ziele angielskie .
Dolewamy bardzo zimną wodę i mieszamy 15-30 min . Następnie mięso wkładamy do lodówki , by przyprawy połączyły się z mięsem .
Na końcówkę do napełniania kiełbasy naciągamy delikatnie jelito . Włączamy maszynkę zaczynamy napełniać jelito . Wyłączmy , wyciskamy powietrze , które zbiera się na początku jelita i zawiązujemy . Napełniamy jelito do końca pozostawiając trochę luzu ,by przy skręcaniu kiełbasek nie popękało .
Kiełbaskę możemy zamrozić surową lub parzyć .
Parzymy w gorącej wodzie nie może przekroczyć 80 C bo kiełbasa stanie się sucha i twardo . Parzymy ok 20-30 min.  ( 80 C ma woda zagotowana w elektrycznym czajniku , wystarczy potem zmniejszyć gaz do min i nie doprowadzić wody do zagotowania )




PRZEPISY WIELKANOCNE :






Prześlij komentarz