Translate

sobota, 21 marca 2015

BABKA ZIEMNIACZANA



SKŁADNIKI :


  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 jajka 
  • 20 g wędzonego boczku 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 2-3 łyżki maki pszennej 
  • pieprz , sól 
  • 2 małe cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • bułka tarta do wysypania foremki 
  • Kwaśna śmietana 18 % do podania 

       Ziemniaki ścieramy w malakserze .Przekładamy na drobne sitko - odcedzamy .Dodajemy żółtka i przyprawy . Boczek kroimy w 1 cm kawałki , przesmażamy na patelni , dodajemy drobno pokrojoną cebulę i na sam koniec pokrojony czosnek . Białka ubijamy na sztywną pianę . Do utartych ziemniaków dodajemy przestudzony boczek z cebulką i mąkę i ubite białka .
Foremkę smarujemy pozostałym na patelni tłuszczem i posypujemy bułka tartą . Przekładamy ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 250C , pieczemy ok 1 godziny . Ja sprawdziłam patyczkiem . Czas pieczenia zależy od rodzaju blaszki jakiej użyjemy .


Najlepsza odgrzewana :) z kleksem kwaśnej śmietany .


Prześlij komentarz