Translate

niedziela, 20 kwietnia 2014

Cytrynowa babka z malinami


  •  4 jajka 
  • 200 g masła
  •  skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek mielonych orzechów. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C



  • Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny  przestudzić dodać  cukier wanilinowy.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto .
  • Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylać do przygotowanej formyi wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
  • Lukier cytrynowy z malinami: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (dodać go tyle aby otrzymać gęsty lukier, w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru lub więcej soku z cytryny). Ciasto udekorować lukrem i posypać pokruszonymi mrożonymi malinami . 
  • Prześlij komentarz