Translate

niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek bakaliowy z migdałami


Ciasto kruche :

  • 350 g maki krupczatki 
  • 150 g cukru pudru 
  • 2 żółtka
  • 200 g masła 
  • 100 ml gęstej śmietany 
Masa : 
  • 1 puszka masy krówkowej z Gostynia
  • kandyzowana skórka cytrynowa 
  • mieszanka bakaliowa 
  • żurawina 
  • garść solonych prażonych migdałów



Składniki ciasta siekamy lub wrzucamy do malaksera i miksujemy . Następnie mieszankę przekładamy na blat i szybko zagniatamy . Formujemy kulę i umieszczamy ją w lodówce na ok 1 godzinę . 


Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1/2 cm , wykrawamy koło lub prostokąt , z reszty ciasta formujemy rulonik i dekorujemy brzeg ciasta . Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy ok 20 min .
Po wystudzeniu dekorujemy bakaliami i słonymi migdałami .


Prześlij komentarz