Translate

niedziela, 27 kwietnia 2014

Rostbef z polędwicy brazylijskiej z pęczakiem


Marynata:

  • pieprz czarny 
  • gorczyca 
  • liście laurowe 
  • ostra papryka 
  • jałowiec 
  • papryka słodka 
  • ziele angielskie 
  • odrobina miodu 
  • majeranek
  • sól 
  • ocet jabłkowy 
  • olej
Sos : 
  • 2 duże marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1 cebula dymka 
  • czosnek 
  • 1 mała butelka czerwonego wina /LIDL/
  • 150 ml słodkiej śmietany 
  • świeży tymianek i rozmaryn 

Warzywa obrać , pokroić w kawałki na 1 kęs , podsmażyć w garnku zalać winem , odparować . 

Składniki marynaty mieszamy i smarujemy mięso/ związane sznurkiem /  . Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę .

Kaszę pęczak ok 1/2 opakowania wsypujemy do gotującej się lekko osolonej  wody . Gotujemy do miękkości ok 15-20 min , przykrywamy garnek i czekamy aż kasza wchłonie całą wodę . 

Ok 1/2 kg kawałek rostbefu / ja kupiłam w Lidlu argentyński / wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na patelni grillowej na odrobinie oliwy z każdej strony , by pozamykać pory i pozostawić soczysty środek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem , naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika na 20 min. Po 20 min wyjmujemy mięso i zawijamy je do odpoczęcia w folię aluminiową na ok 10 min . W tym czasie naczynie stawiamy na małym gazie i dolewamy powoli śmietankę . 

Podajemy z buraczkami z chrzanem . 





Prześlij komentarz