- mix sałat / rucola , roszponka /
- gotowane krewetki macerowane w oleju z chili /można kupić gotowe/
- pomidorki /czerwone i żółte/
- MARYNATA:
- olej z chili
- łyżeczka musztardy francuskiej z gorczycą
- łyżeczka dżemu malinowego
- sól , pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Translate
poniedziałek, 28 stycznia 2019
Sałatka z krewetkami chili
sobota, 22 grudnia 2018
Śledź w oleju lnianym z musztardą francuską
SKŁADNIKI :
- 5 płatów śledzia matias
- 300 ml oleju lnianego / lub mniej jeśli zakryją śledzie w słoiku/
- mały słoiczek musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- cebula
Śledzie myjemy i namaczamy na kilka godzin . Cebulę kroimy w cieniutkie piórka . Śledzie kroimy w 2 cm kawałki i układamy warstwowo w słoiku . Na każdą warstwę nakładamy łyżkę musztardy francuskiej. Wszystko zalewamy olejem lnianym . Odstawiamy na ok. 1-2 dni żeby śledzie przeszły dodatkami . Po wyłożeniu na talerz można posypać natką pietruszki .
niedziela, 30 września 2018
Tęczowa pianka - UNICORN
Tęczowy lekki słodki deser , idealny na dziecięce imprezy urodzinowe . Nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosty do wykonania .
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 3 kolorowe galaretki / żółta - cytrynowa, zielona - agrestowa , czerwona - wiśniowa /
- 3 szklanki gorącej wody
- mała tortownica /u mnie 22 cm , ale może być mniejsza
- folia spożywcza
- do ozdoby biała czekolada , bita śmietana
poniedziałek, 3 września 2018
Sos mocno pomidorowy
SKŁADNIKI NA 10 SŁOIKÓW 0,75 L
- 5 kg pomidorów LIM
- 5 średnich cebul
- 1 duża główka czosnku
- 1/2 opakowania słodkiej papryki
- 1 łyżka soli / wszystko zależy od słodkości pomidorów/
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu 10 %
- 1 łyżka pasty z ostrej papryki lub świeże chili
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry - ziarna
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 łyżki oleju
W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę . Następnie dodajemy czosnek i ziarenka kolendry i anyż . Z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy na 4 -6 części . Gotujemy na średnim ogniu , często mieszając. Kiedy pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać solimy i dodajemy cukier i ostrą paprykę i pieprz . Następnie dodajemy czerwoną paprykę i dolewamy ocet dla utrwalenia koloru . Kiedy pomidory całkowicie się rozpadną i widać będzie tylko kawałeczki skórek wyławiamy anyż i miksujemy malakserem. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i przelewamy sos do wyparzonych słoików. Ja słoiki wyparzam w piekarniku 15 min / 120 C. Po wlaniu sosu do słoików mocno dokręcamy i pasteryzujemy . Pasteryzuję również w piekarniku 12 min/115 C. Po pasteryzacji słoiki odwracam dnem do dołu i pozostawiam do ostygnięcia . Tak przygotowany sos może spędzić w piwnicy nawet rok .
sobota, 14 lipca 2018
Sałatka z ogórków z czerwonym indyjskim curry - nowy przepis
Co roku tradycyjnie robię przetwory z ogórków w octowej marynacie . W tym roku szukałam przepisu na coś innego , niestety nic ciekawego nie znalazłam . Dlatego zainspirowało mnie to do stworzenia autorskiego przepisu z większą ilością mojej ulubionej kolendry , którą tak bardzo lubię i ostrym indyjskim curry .
SKŁADNIKI :
- 2,5 l wody
- 750 ml octu 6%
- 1/2 kg drobnego cukru
- 2 łyżki soli
- 1 opakowanie kolendry w ziarnach
- 1 łyżka gorczycy
- 1 opakowanie curry
- 1 opakowanie curry indyjskiego KAMIS- ostra
- 1 łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą KAMIS
- wiadro ogórków :)
Ogórki kroję w 1/2 cm talarki , lekko solę . Pozostałe składniki zagotowuję , zmniejszam ogień i gotuję jeszcze ok 10 min . Ogórki układam ciasno w wyparzonych słoikach i zalewam gorącą marynatą . Szczelnie dokręcam i pasteryzuję . Wyparzam słoiki i pasteryzuję w piekarniku 120 C przez 15 minut. Słoiki po wyjęciu odwracam dnem do dołu do ostygnięcia .
Po kilku dniach kiedy ogórki przejdą marynatą są gotowe .
niedziela, 14 stycznia 2018
KANAPKA Z KREWETKĄ I AVOKADO
- pumpernikiel lub chleb pełnoziarnisty np ze słonecznikiem
- awokado
- limonka
- świeża kolendra
- krewetki w oleju z chili /LIDL/
Awokado rozgniatamy i smarujemy na pieczywo .Skrapiamy sokiem z limonki , posypujemy kolendrą i na wierzchu układamy krewetki . Gotowe :)
niedziela, 6 sierpnia 2017
Sałatka szwedzka
SKŁADNIKI :
- ZALEWA : zagotować
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 3 kg ogórków
- gorczyca i kolendra
- suszony koperek
Ogórki kroimy w cieniutkie plasterki , solimy ok 3 łyżkami soli i odstawiamy na ok 2
czwartek, 3 sierpnia 2017
Placki z cukinii
SKŁADNIKI :
1 Duża cukinia / starta na tarce o dużych oczkach /
około 6 łyżek mąki
sól , pieprz do smaku
garść posiekanego koperku i pietruszki
1 małe jajko
olej do smażenia
Żeby placki nie były zbyt rzadkie cukinię ścieram dzień wcześniej .Solę i zostawiam na sitku by puściła sok. Po odcedzeniu umieszczam w pudełeczku i wkładam na noc do lodówki .
Następnego dnia przed smażeniem dodaję jajko i mąkę ok.6 łyżek ale wszystko zależy od gęstości masy . Smażę kilka minut do ładnego zrumienienia się placków . Duża cukinia 40 cm to porcja dla 2 osób . Podaję z jogurtem koperkowym.
sobota, 15 lipca 2017
Kiszone ogórki
SKŁADNIKI :
- ogórki
- czosnek
- chrzan
- koper
- gorczyca
- sól niejodowana
W słoiku układamy ciasno ogórki , dodajemy 3-4 ząbki czosnku ,
kawałek chrzanu , gałązkę kopru i 1/2 łyżeczki gorczycy . Zalewamy solanką / na1 litr wody / 1 łyżka soli/. Słoiki odstawiam na ok 2-3 dni , żeby rozpoczął się proces kiszenia . Następnie dokręcam słoiki i odstawiam do piwnicy .
Kiszony bób
SKŁADNIKI:
- 1 kg młodego bobu
- koper
- czosnek
- chrzan
- gorczyca
- sól niejodowana
- woda
Bób gotuję do miękkości w osolonej wodzie ze szczyptą cukru . Do słoika dodaję ok 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gorczycy ,kawałek chrzany koper i do połowy słoika bób . Zalewam solanką .W 1 litrze wody rozpuszczam 1 łyżkę soli . Nie zakręcam słoiczków , zostawiam je na ok 2 dni by rozpoczął się proces kiszenia . Następnie dokręcam i odstawiam do piwnicy .
Subskrybuj:
Posty (Atom)