- 1 opakowanie ciasta Filo / dostępne już nawet w Biedronce /
 - 1 jajko
 - opakowanie świeżego szpinaku
 - 1 łyżka masła z Gostynia
 - trochę startego żółtego sera
 - pomidory suszone do smaku
 - sól , pieprz
 - roztopione 2 łyżki masła z Gostynia do smarowania ciasta
 - 150 ml słodkiej śmietanki Gostyńskiej
 - forma do mufinek
 - pędzelek silikonowy do smarowania
 
Najpierw przygotowujemy farsz . Na maśle dusimy szpinak , doprawiamy do smaku . Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i dolewamy śmietankę . Redukujemy , żeby sos zgęstniał . Na koniec dodajemy starty żółty ser i jajko . Mieszamy . Masę będziemy wlewać do koszyczków z ciasta filo .
Ciasto wyjmujemy z opakowania . Musimy mieć przygotowana masę wcześniej , ponieważ ciasto filo bardzo szybko wysycha i będzie się kruszyć .
Wycinamy kwadraty / po 3 na każdą dziurkę w foremce do mufinek / Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem i składamy po 3 sztuki . Układamy w formie i napełniamy farszem . Pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 250 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz