Translate

czwartek, 1 stycznia 2015

SAKIEWKI Z CIASTA FILO ZE SZPINAKOWYM FARSZEM




  • 1 opakowanie ciasta Filo / dostępne już nawet w Biedronce / 
  • 1 jajko 
  • opakowanie  świeżego szpinaku 
  • 1 łyżka masła z Gostynia 
  • trochę startego żółtego sera 
  • pomidory suszone do smaku 
  • sól , pieprz 
  • roztopione 2 łyżki masła z Gostynia do smarowania ciasta 
  • 150 ml słodkiej śmietanki Gostyńskiej 
  • forma do mufinek
  • pędzelek silikonowy do smarowania 



Najpierw przygotowujemy farsz . Na maśle dusimy szpinak , doprawiamy do smaku . Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i dolewamy śmietankę . Redukujemy , żeby sos zgęstniał . Na koniec dodajemy starty żółty ser i jajko . Mieszamy . Masę będziemy wlewać do koszyczków z ciasta filo .
Ciasto wyjmujemy z opakowania . Musimy mieć przygotowana masę wcześniej , ponieważ ciasto filo bardzo szybko wysycha i będzie się kruszyć .
Wycinamy kwadraty / po 3 na każdą dziurkę w foremce do mufinek / Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem i składamy po 3 sztuki . Układamy w formie i  napełniamy farszem . Pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 250 C.

Prześlij komentarz