Translate

niedziela, 4 stycznia 2015

Pszenno -żytni chleb na zakwasie



 Składniki :




  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki żytniej '
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 paczuszka ok 7g suchych drożdży 
  • pół szklanki zakwasu 
  • 1 szklanka ciepłej wody / jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać więcej 
Do miski wsypujemy połowę mąki , zakwas , sól i trochę wody , mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę . 
Następnie dosypujemy pozostałe składniki i dolewamy resztę wody . Jeśli cisto jest zbyt rzadkie podsypujemy pszenną mąką . Cisto ugniatamy , formujemy kulę i pozostawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką na kilka godzin , a najlepiej na całą noc . 
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy . Ja z tej ilości ciasta upiekłam 3 małe chlebki w aluminiowych foremkach do pasztetów , ale można upiec jeden większy chlebek np w formie keksówce . 
Formę smarujemy dokładnie małą ilością oleju i obsypujemy mąką . Cisato układamy w formie i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia . Piec nagrzewamy do 250 C . Pieczemy ok 45-50 min . 
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy tak aby chleb miał dostęp powietrza od spodu np. na kratce . 


 




Prześlij komentarz