Translate

wtorek, 6 stycznia 2015

PAPRYKA FASZEROWANA


SKŁADNIKI : 

  • 4 małe papryki 
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu 
  • 40 dkg mielonego mięsa - łopatki 
  • 20 dkg tartego żółtego sera 
  • 2 małe cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka kuminu Royal Brand 
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Royal Brand 
  • olej dosmażenia 
  • pęczek zielonej pietruszki 
 Na oleju podsmażamy cebule i czosnek , dodajemy kumin i czerwoną paprykę , mieszamy . Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i na koniec ryż i posiekaną zieloną pietruszkę . Na koniec dodajemy starty żółty ser . Papryki myjemy , obcinamy górę i usuwamy ze środka nasiona i białe błonki . Napełniamy papryki farszem i układamy w naczyniu do zapiekania . Zalewamy sosem i przykrywamy folią aluminiową . Zapiekamy ok 30-40 min pod koniec odkrywamy folie  250 C . 


SKŁADNIKI SOSU : 
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 
  • 1 łyżeczka oregano i bazylii
  • sól do smaku 
  • 1/2 szklanki wody 
W garnuszku podgrzewamy pomidory , dolewamy wodę by rozrzedzić sos , dodajemy zioła i solimy do smaku . Ciepły wlewamy do papryki . 




Prześlij komentarz