- 1 duża golonka z grubą warstwą skóry
- 2 duże łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- 1 łyżka mieszanki ziołowej Ojca Mateusza
- trochę oleju do wymieszania marynaty ziołowej
- rękaw do pieczenia
- ok 100 ml czerwonego wytrawnego wina do sosu
Golonkę moczyłam 2 dni w solance , ale jeśli kupicie peklowaną to trzeba ja będzie namoczyć , żeby nie była zbyt słona .
Następnie olej wymieszać z przyprawami i natrzeć golonkę . Na koniec posmarować ja sporą warstwą musztardy i przełożyć do rękawa w którym będzie się piekła . Pieczemy ok 3 godziny w temp. ok 130-140 C.
Na drugi dzień podpiekłam ja jeszcze 2 godziny , następnie rozcięłam rękaw , dolałam do sosu czerwone wino i podpiekłam w 250 C z grillem by skórka była rumiana i chrupiąca .
Takie długie pieczenie w dość niskiej temperaturze powoduje , ze mięso wprost rozpływa się w ustach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz