Translate

sobota, 25 stycznia 2020

# obiad w 15 minut Zupa tajska z krewetkami i łososiem

 

SKŁADNIKI :
  • chińska mieszanka / u mnie Hortex- sprawdzony /
  • duże krewetki - ok 6 szt na osobę 
  • kawałek świeżego surowego łososia 
  • puszka mleka kokosowego
  • odrobina soli 
  • 1 kostka bulionu warzywnego 
  • mała garść grzybów mun 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka imbiru - może być świeży 
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 liście limonki 
  • odrobina trawy cytrynowej 
  • ewentualnie dla zaostrzenia smaku drobno pokrojona papryczka chili 
  • świeża kolendra do przybrania - można zastąpić pietruszką 
Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody , dodajemy sól i kostkę bulionową oraz warzywa . Dodajemy pozostałe przyprawy , grzyby i chwilę gotujemy . Następnie wlewamy puszkę mleczka kokosowego . Próbujemy , ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę chili . Pod koniec gotowania dorzucamy mrożone krewetki i na sam koniec filet z łososia pokrojony w 2 cm kostkę . Łosoś potrzebuje dosłownie 1 min .  Zupę dekorujemy świeżą kolendrą . Smacznego :)



3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Monika pisze...

Bardzo lubię łososia bo w parę minut można wyczarować smaczne, efektowne danie, jak na przykład Twoja zupa. Ja ostatnio jestem ogromną miłośniczką przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ To bardzo lekkie danie, bardzo aromatyczne dzięki użytym przyprawom ale naprawdę można się najeść. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja lubią eksperymentować w kuchni.

Natalia Zimniewicz pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.