Wspaniały tort dla alergika nietolerującego jajek i mleka .
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczki octu
- 1 i 1/2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki / resztę słoiczka użyłam do przełożenia tortu/
- 1 i 1/2 szklanki wody mocno gazowanej
- 1 galaretka malinowa
- 1 opakowanie malin
- 1 mała puszka masy z białego maku
Mieszamy suche składniki , dodajemy dżem , olej , ocet i na koniec dodajemy wodę gazowaną .
Mieszamy łyżką , by składniki się połączyły . Jednocześnie nagrzewamy piekarnik do 160 C . Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia . Wlewamy ciasto do formy i pieczemy do "suchego patyczka" 50-60 min . Galaretkę mieszamy z malinami i wylewamy do miseczki o średnicy tortownicy . Tężejącą będziemy przekładać na ciasto.
Wystudzone ciasto kroimy na 3 części . Smarujemy dżemem i masą makową . Drugą część smarujemy dżemem i wykładamy galaretkę z malinami . Ciasto umieszczamy w tortownicy i chłodzimy w lodówce . Dekorujemy dowolnie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz