Translate

poniedziałek, 28 października 2019

Czekoladowy tort bez jajek i mleka


Wspaniały tort dla alergika nietolerującego jajek i mleka . 

SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao 
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1/4 szkl. oleju 
  • 1 łyżeczki octu
  • 1 i 1/2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki / resztę słoiczka użyłam do przełożenia tortu/
  • 1 i 1/2 szklanki wody mocno gazowanej
  • 1 galaretka malinowa 
  • 1 opakowanie malin 
  • 1  mała puszka masy z białego maku 
Mieszamy suche składniki , dodajemy dżem , olej , ocet i na koniec dodajemy wodę gazowaną . 
Mieszamy łyżką , by składniki się połączyły . Jednocześnie nagrzewamy piekarnik do 160 C . Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia . Wlewamy ciasto do formy i pieczemy do "suchego patyczka" 50-60 min . Galaretkę mieszamy z malinami i wylewamy do miseczki o średnicy tortownicy . Tężejącą będziemy przekładać na ciasto.
Wystudzone ciasto kroimy na 3 części . Smarujemy dżemem i masą makową . Drugą część smarujemy dżemem i wykładamy galaretkę z malinami . Ciasto umieszczamy w tortownicy i chłodzimy w lodówce . Dekorujemy dowolnie . 

Brak komentarzy: