Translate

niedziela, 1 lutego 2015

Gruszki w cieście francuskim z gorgonzolą i orzechami




Gruszki przekrawamy na połówki , wydrążamy gniazdo nasienne . Ciasto dzielimy na kawałki , przykrywamy ciastem , dociskamy . Formujemy ogonek i listek . Ciasto nacinamy delikatnie w kilku miejscach , smarujemy białkiem . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 250C .Pieczemy ok 15 min /do zrumienienia ciasta/ .


 Ser mieszamy z whisky i orzechami . Po 15 min gruszki odwracamy na drugą stronę i nakładamy farsz z orzechami . zapiekamy jeszcze ok 5 min. Nie należy nakładać zbyt dużej ilości farszu - ser ma intensywny ostry smak a podgrzanie jeszcze to wzmacnia . Gruszki nie muszą być bardzo dojrzałe , w czasie pieczenia zmiękną , chodzi o to żeby były słodkie . Smakują wtedy idealnie z ostrym serem i chrupiącymi orzechami .


Prześlij komentarz