- 1/2 kg mięsa gulaszowego np łopatki
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- przyprawa kebab/gyros
- sól pieprz
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Mięso kroimy w ok 2 cm kostkę , posypujemy przyprawą Gyros , skrapiamy olejem i dokładnie wcieramy przyprawę . Mięso zostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę . Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek oleju , przesmażamy cebulę , pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy i dorzucamy mięso . Przyrumieniamy i zalewamy czerwonym winem . Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień . Gotujemy ok 2 godzin na bardzo małym ogniu , w razie potrzeby podlewamy wodą lub winem . Podaję z kluskami ziemniaczanymi z dziurką i buraczkami .
Translate
sobota, 17 stycznia 2015
Winny gulasz wieprzowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz