Translate

sobota, 17 stycznia 2015

Winny gulasz wieprzowy


 SKŁADNIKI :

  • 1/2 kg mięsa gulaszowego np łopatki 
  • 2 cebule 
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry 
  • przyprawa kebab/gyros 
  • sól pieprz 
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 2 ząbki czosnku 
  • olej do smażenia
    Mięso kroimy w ok 2 cm kostkę , posypujemy przyprawą Gyros , skrapiamy olejem i dokładnie wcieramy przyprawę . Mięso zostawiamy w lodówce na ok 1  godzinę . Na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek oleju , przesmażamy cebulę , pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy i dorzucamy mięso . Przyrumieniamy i zalewamy czerwonym winem . Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień . Gotujemy ok 2 godzin na bardzo małym ogniu , w razie potrzeby podlewamy wodą lub winem . Podaję z kluskami ziemniaczanymi  z dziurką i buraczkami . 




Prześlij komentarz