Translate

piątek, 26 grudnia 2014

PIERNIK STAROPOLSKI


Przygotowuje się go ok 6-4 tygodni przed świętami a piecze 4 dni przed - żeby zmiękł . Ciasta jest tyle , że wystarcza mi również na upieczenie małych pierniczków .

Potrzebne będzie : 
  • 500 ml płynnego miodu 
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła 
Składniki podgrzewamy delikatnie, mieszamy i po rozpuszczeniu studzimy . 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 120 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2-3 torebki przyprawy korzennej do pierników 
Składniki mieszamy , wyrabiamy ciasto , przekładamy do kamionkowego garnka lub miski , przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce . Najlepiej do piwnicy .
Cztery dni przed Świętami ciasto dzielimy na 2-3 części , rozwałkowujemy na ok  1 cm . Pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem i posypanych mąką w piecu nagrzanym na 180 C. Zmniejszamy temperaturę na 150 C i pieczemy ok 25 min . 
Po upieczeniu placki studzimy . Powidła podgrzewamy i smarujemy placek i przekładamy drugim . 
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i obciążamy deską . Pozostawiamy na 4 dni . Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową . 
Polewa : 
  • 150 G gorzkiej czekolady
  • 70 g  masła 
Masło roztopić w garnuszku . Do gorącego dorzucamy pokruszoną czekoladę . Masa świetnie się rozprowadza na cieście , a po wystygnięciu jest gładka i lśniąca . 
Prześlij komentarz