Translate

piątek, 26 grudnia 2014

Bezglutenowy Tort Makowy


Potrzebne będą: 

 1 duża puszka gotowej masy makowej ok 850 g 

 100 g migdałów w płatkach 

 jajek 

 opcjonalnie owoce kandyzowane 

 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% z Gostynia 

 150 g czekolady mlecznej 



  • 150 g mielonych migdałów - niekoniecznie 

Do dekoracji można użyć polewy czekoladowej  i wiśni kandyzowanych .


Polewa : 
  • 150 G gorzkiej czekolady
  • 70 g  masła 
Masło roztopić w garnuszku . Do gorącego dorzucamy pokruszoną czekoladę . Masa świetnie się rozprowadza na cieście , a po wystygnięciu jest gładka i lśniąca . 

Masę makową przekładamy do miski , dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30s - każde jajko . Następnie dodajemy migdały , pokruszoną czekoladę , śmietanę . 
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 175 C . W tortownicy /24cm/ wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy masłem i posypujemy mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy . 
Prześlij komentarz