Translate

sobota, 6 września 2014

Hokkaido pumpkin soup



  • 2 marchewki 
  • 8 małych ziemniaczków 
  • 1 mała dynia hokaido ok 1 kg
  • bulion warzywny lub przyprawa Natur 
  • sól , pieprz 
  • garam masala Royal Brand 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili Royal Brand 
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • oliwa

Marchewkę , ziemniaki i dynię obieramy i kroimy w kostkę . Oliwę rozgrzewamy w garnku i dosypujemy warzywa , podsmażamy mieszając . Zalewamy bulionem warzywnym lub przyprawą Natur rozpuszczoną w gorącej wodzie . Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Doprawiamy garam masala , płatkami chili . Zupa może być dość ostra ale jej smak zbilansuje dodanie mleczka kokosowego . Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem blenderem . Jeżeli zupa wydaje się zbyt gęsta dolewamy gorącej wody . Serwujemy z czarnuszką lub prażonymi płatkami dyni .