Translate

piątek, 30 sierpnia 2013

Tradycyjna włoska przekąska ...



Tradycyjna włoska przekąska bruschetta to propozycja na dzisiejszą kolację , sprawdza się również jako przystawka na imprezach . Jest pyszna i wszystkim smakuje i do tego bardzo ładnie się prezentuje .


  • Bagietka 
  • oliwa z oliwek 
  • pomidory o smaku pomidora - czyli nie nadają się te z supermarketów które smakują jak ziemniaki , albo w ogóle nie smakują 
  • ząbek czosnku 
  • świeża bazylia 
  • starty ostry ser żółty lub mozarella
  • kilka czarnych oliwek  lub zielonych 
Bagietkę kroimy w plasterki ok 1 cm . Pomidory obieramy ze skórki / ułatwi nam to zanurzenie ich we wrzątku na kilka sekund/  Kroimy je następnie w drobną kostkę i przekładamy do miseczki . Czosnek kroimy drobno lub ścieramy na tarce , dodajemy do pomidorów . Doprawiamy pomidory solą , świeżo mielonym pieprzem i posiekaną bazylią . Dolewamy odrobinę dobrej oliwy - mieszamy . 
Masę wykładamy na kromki bagietki , dekorujemy oliwkami , posypujemy serem i zapiekamy klika minut w piekarniku nagrzanym do 250 C aż ser się rozpuści . 


Prześlij komentarz