Translate

niedziela, 1 września 2013

Expresowe kurczakowe




Pyszny i szybki obiad , smakować będzie również  maluszkom  bo mięsko jest pulchne i mięciutkie . Do przygotowanie 8 kotlecików potrzebna jest tylko 1 pierś z kurczaka . Miała być jeszcze maka , ale jakoś mi umknęła , więc chyba nie ma potrzeby jej dodawania


  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 białko 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 3 łyżki mąki 
  • mała cebula i ząbek czosnku 
  • łyżka masła do smażenia 
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera 
  • ostra papryka , sól , pieprz do smaku 
  • 1 łyżka bułki tartej lub namoczona w mleku grahamka
  • trochę mleka do zmiękczenia ciasta 
  • olej do smażenia 
  • bułka tarta do panierki 
  • 18 ziół Ojca Mateusza 

Unikalną cechą tej mieszanki jest brak w jej składzie soli .Odpowiednie proporcje wszystkich składników sprawiają , że nie potrzeba dosalać przygotowywanych potraw . Ja dostałam ją w prezencie od syna , kupił ją na kiermaszu , bo w sklepach jest chyba niedostępna . 


Białko ubija my na sztywną pianę , mięso mielimy w blenderze . Cebulkę z czosnkiem podsmażmy na masełku  i dodajemy do mięsa . Dodajemy również bułkę i w razie potrzeby dolewamy trochę mleka , kiedy masa jest zbyt gęsta . Doprawiamy przyprawami i dodajemy mąkę i  1/2 łyżeczki sody . Na koniec dodajemy ubite białko i lekko mieszamy . Panierujemy w bułce tartej  , formujemy  płaskie kotleciki , pamiętajmy że trochę podrosną . Smażymy na gorącym oleju  a po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Prześlij komentarz