Translate

poniedziałek, 7 lipca 2014

Piękny Jaś skąpany w zupie


SKŁADNIKI :

  • 30 dkg Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca 
  • 1/2 kg wędzonego surowego boczku - z małą ilością tłuszczu 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • sól , pieprz 
  • garść świeżego majeranku 

Fasolę namaczamy najlepiej na noc w dużej ilości wody . Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Warzywa oczyszczamy , kroimy drobno , umieszczamy w garnku razem z boczkiem pokrojonym na duże kawałki . Podsmażamy kilka minut , po czym zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy ugotowaną fasolę razem z wodą w jakiej się gotowała . Doprawiamy solą , pieprzem i cudownie pachnącym świeżym majerankiem . Kiedy fasola i ziemniaki się rozgotują zupa stanie się gęsta i zawiesista . 


Prześlij komentarz