Translate

piątek, 11 lipca 2014

HUMUS



SKŁADNIKI : 
  • puszka ciecierzycy 
  • szklanka pasty sezamowej Tahini 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 3 ząbki czosnku 
  • mała filiżanka lodowatej wody 
  • sól perska do smaku firmy Roal Brand 
  • pieprz seczuański 
  • papryka wegierska firmy Royal Brand 
  • dobra oliwa 
  • kolendra lub pietruszka 


Ziarenka przekładamy na durszlak odcedzamy i dokładnie płuczemy . Przekładamy do blendera , dodajemy pastę , czosnek i sok z cytryny miksujemy na gładką masę o 3 min . Następnie dolewamy zimną wodę , masa zacznie zmieniać konsystencję . Doprawiamy solą i pieprzem . Przekładamy do miseczki polewamy dobrą oliwą , przyprawiamy węgierska papryką i kolendrą lub pietruszką . 
To mój pierwszy humus , który zrobiłam i na pewno będę wracała do tego przepisu . 


Prześlij komentarz