Translate

sobota, 7 czerwca 2014

Tarta z kremem cytrynowym Lemon Curd


Ciasto : 
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g schłodzonego masła 
  • 1 jajko
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy . Ciasto zagniatamy w kulkę i chłodzimy w lodówce ok 1/2 godziny . Blaszkę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą . Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy  na blaszkę . Nakłuwamy środek widelcem . Piekarnik nagrzewamy do 200 C .


Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą , grochem lub ryżem i pieczemy ok 20 min . Po tym czasie zdejmujemy papier , zmniejszamy temp. do 175 C i podpiekamy jeszcze ok 5 min. Pamiętajmy , że ciasto nie może być zbyt mocno spieczone , po wystygnięciu jeszcze stwardnieje . 


 Krem Lemon Curd : 
  Przepis znajdziecie tutaj

  Kiedy ciasto ostygnie delikatnie wysuwamy je z foremki i układamy na talerzu . Nakładamy krem na     ciasto i dekorujemy owocami , posypujemy delikatnie cukrem pudrem .






Prześlij komentarz