Translate

poniedziałek, 16 czerwca 2014

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI I PŁATKAMI RÓŻY


SKŁADNIKI:
Spód:
  • 200g ciasteczek zbożowych czekoladowych 
  • 50g masła
Ser:

  • 1250g sera śmietankowego (dałam 1kg sera z wiaderka i 1 opakowanie mascarpone )
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 400ml śmietany kremówki z Gostynia 
  • 200g mlecznej  czekolady / może być biała /
  • 6 dużych jaj
  • szczypta soli perskiej 
  • 2 gorzkie czekolady na polewę i ok 100 ml śmietanki
  • maliny i jagody
  • listki mięty i płatki róży do dekoracji 



Spód:
Ciastka zmielić w malakserze . Wymieszać razem z stopionym masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy (dobrze ugnieść) o średnicy 24cm. Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser:
Do garnka wlać śmietanę, dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Całość podgrzać (nie gotować) i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ser ubić z cukrem pudrem,  i szczyptą soli, na kremową masę. Dodać kremówkę z czekoladą. Następnie dodawać jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka). Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.
Piec w temperaturze ** 150 - 170ºC  przez 100 minut . Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki . Po wystudzeniu polać roztopioną ciemną czekoladą .Pozostawić trochę czekolady do polania owoców . Ponownie ostudzić . Do czekolady dodajemy trochę śmietanki , dekorujemy ciasto malinami i jagodami , polewamy cienkimi  stróżkami czekolady , żeby owoce były widoczne . 


Prześlij komentarz