Translate

czwartek, 19 czerwca 2014

OKRĄGŁA CUKINIA FASZEROWANA W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ Z PĘCZAKIEM



PORCJA  DLA 2 OSÓB :

Farsz do cukinii:
  • 2 okrągłe cukinie 
  • 1 cebula 
  • garść świeżego tymianku 
  • oliwa i  masło gostyńskie do podsmażenia warzyw
  • 3 suszone pomidory 
  • 4 zielone szparagi 
  • przyprawa "kurczak z kiełkami " firmy Royal Brand 
  • łyżka czosnku niedźwiedziego firmy Royal Brand 
  • sól perska do smaku 
  • opcjonalnie można dodać ser feta 


Z cukinii odcinamy górę , tak żeby powstała czapeczka . Wydążamy środek , kroimy miąższ , doprawiamy przyprawą " kurczak z kiełkami . Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulkę .Dodajemy szparagi i cukinię , dosypujemy tymianek i czosnek niedźwiedzi . Solimy do smaku i dodajemy ok 2 łyżek ugotowanego pęczaku . Całość przekładamy do lekko osolonych cukinii .
Rozgrzewamy piekarnik do 250 C , cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , dolewamy troszkę wody i oliwy . Wstawiamy do pieca na ok 15 min ,w tym czasie polewamy cukinię wodą z masełkiem  .


 Kasza pęczak i  salsa z  pomidorów : 


  • 1 szklanka kaszy pęczak 
  • 2 szklanki wody 
  • łyżeczka soli i masła gostyńskiego - do wody 
  • Kaszę wsypujemy do gotującej się wody z solą i masłem . Gotujemy do miękkości 
  • ----------------------------------
  • 2 pomidory 
  • 4 suszone pomidory 
  • duży pęczek bazylii 
  • sok z limonki 
  • oliwa z pomidorów ok 50 ml 
  • czosnek niedźwiedzi 
  • tymianek 
  • składniki salsy umieszczamy w blenderze i miksujemy doprawiamy solą i limonką.












Prześlij komentarz