Translate

niedziela, 15 czerwca 2014

Chlebek pszenny z kozieradką i czarnuszką



Tym razem dodała do chleba nowej przyprawy , trochę się obawiałam , bo kozieradka ma specyficzny selerowy posmak ale w chlebie sprawdziła się znakomicie . Ziarenka są bardzo twarde  więc część zmieliłam a resztę zalałam gorącą wodą na kilka godzin . Ziarenka zmiękły i w swoim smaku zaczęły przypominać  słonecznik .  W nasionach kozieradki obecne są białka roślinne, śladowe ilości olejków eterycznych, flawonoidycholina,lecytyna, witaminy PPFD i alkaloid trygonelina.Kozieradka pobudza syntezę białek , regeneruje tkanki , działa odżywczo , odkażająco , przeciwzapalnie , regulujw wypróżnienia i metabolizm . Ma zbawienny wpływ na włosy i paznokcie .




  • 1/2 kg maki / chlebowa lub pszenna / 
  • 1 kubek letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki nasion kozieradki / część mielimy , część zalewamy wodą /
  • 1 opakowanie drożdży 
  • 1 łyżka czarnuszki do posypania chlebka 
  • opcjonalnie można dodać garść płatków owsianych i orzechów laskowych 


Wszystkie suche składniki mieszamy i zalewamy ciepłą wodą . Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem , przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz. Jednak wszystko zależy od zewnętrznej temperatury . Jeśli ciasto powiększy dwukrotnie swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .
Piekarnik nagrzewamy do 250 C . Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto , pamiętając żeby nie go nie ugniatać i pozostawić bąbelki powietrza . Posypujemy nasionkami czarnuszki i pieczemy ok 45 min / bez termoobiegu / .
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy .
Prześlij komentarz