Translate

sobota, 3 maja 2014

Zupa cebulowa





SKŁADNIKI : 

  • 1/2 kg cebuli 
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 l bulionu 
  • 3 listki laurowe 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu 
  • szczypta ostrej papryki do smaku 
  • sól 
  • 2 łyżki świeżego tymianku 
  • kromki białego pieczywa 
  • ostry ser 
  • oliwa 




 Na oliwie dusimy cebulę ok 25 min , gdyby się zaczęła przypalać dolewamy odrobinę bulionu .Pod koniec duszenia dorzucamy utarkowaną marchewkę i czosnek . Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min . Na koniec dosypujemy świeży tymianek . Białe pieczywo kroimy , skrapiamy oliwą , posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści . Pieczywo umieszczamy w zupie , kiedy namoknie łatwo miżna je pokroić łyżką.





Prześlij komentarz