Translate

wtorek, 29 kwietnia 2014

Chleb ze słonecznikiem i siemieniem lnianym


 SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg maki pszennej graham 
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika pomieszanych z siemieniem lnianym 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 kubki letniej wody 
  • 1 paczka suchych drożdży 





 Wszystkie suche składniki umieścić w misce , wymieszać , dolać letnia wodę i połączyć wszystkie składniki . Ja mieszam je dużą łyżką obracając miskę . Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto , przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia  na ok 1 godzinę / ale wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu /.


Piekarnik nagrzewamy do 250 C wkładamy wyrośnięte ciasto i pieczemy ok 50 min .
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy do ostygnięcia . Po wystudzeniu usuwamy papier .

Prześlij komentarz