Translate

wtorek, 6 maja 2014

Wiosenny tadżin


Autorska przyprawa do kurczaka : 
Wszystkie składniki wsypujemy do moździerza i łączymy . 
  • ostra papryka
  • pieprz kolorowy
  • gałka 
  • imbir
  • oregano 
  • kurkuma
  • kminek 
  • kumin
  • pieprz cytrynowy
  • kolendra  
  • sól
  • posypujemy nóżki z kurczaka , dociskamy przyprawę i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki . 


  • pęczek młodej marchewki 
  • 2 kalarepki 
  • 3 młode ziemniaki 
  • olej do smażenia 
  • świeże zioła : majeranek , oregano , tymianek 


Kurczaka obsmażamy na patelni z każdej strony , na koniec podlewamy trochę wodą by wytworzył się sos .
Na dnie naczynia układamy pokrojone w duże kawałki ziemniaki i kalarepkę , lekko solimy . Na ziemniakach układamy nóżki i marchewkę , polewamy wszystko sosem z patelni , lekko solimy marchewki . Posypujemy świeżymi ziołami .


Naczynie umieszczamy w nagrzanym do 250 C piekarniku z termoobiegiem i pieczemy ok 30 min , wszystko zależy do wielkości mięsa .  Świetnie smakuje samo , ale można podawać z ryżem lub kaszą kuskus.











Kuchnia marokańska
Prześlij komentarz