Translate

czwartek, 3 kwietnia 2014

Indyjskie Samosa z ostrymi porami


Na warsztatach z Davidem poznałam przepis na wspaniałe pierożki samosy .Jest to przekąska z kuchni indyjskiej ,trójkątne pierożki smażone na oliwie z farszem z pikantnych warzyw . Na warsztatach David pokazał nam te pierożki zawijane w kruche ciasto Filo . Niestety na moim zadupiu nikt w sklepach o takim nawet nie słyszał więc puki co użyłam substytutu w postaci ciasta francuskiego . Farsz do pierożków jest pyszny i zaskakujący . Samosy idealnie sprawdzą się na piknikach i grillach . Kruche i pikantne mogą z powodzeniem zastępować na pieczywo do sałatki . 


Składniki :

  • 2 pory / białe części / drobno kroimy 
  • olej ryżowy lub oliwa do smażenia 
  • ser feta
  • sos teryiaki - wspaniale zastępujący sól 
  • 2 łyżeczki tartego imbiru 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • kminek i czarnuszka do posypania
Pory poddusić na oliwie , doprawić sosem teryiaki . Zdjąć z ognia , pomieszać z serem feta , dodać imbir i kminek . 


Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości ok 4 cm . Nakładać farsz na koniec paska i zawijać w trójkąt . 
Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i czarnuszką. Pieczemy ok 15 min w 250 C lub krócej jeśli się ładnie przyrumienią. 
 






Prześlij komentarz