Translate

wtorek, 7 stycznia 2014

Paella espanola

 Paella powstała na obszarach wiejskich Walencji między XV i XVI wieku . Rolnicy i pasterze przygotowywali ją z tego co mieli pod ręką i w polu. Pierwszymi składnikami paelli był drób , królik , świeże warzywa , ryż , szafran i oliwa z oliwek , zmieszane z wodą i gotowane na ogniu drzewnym z gałęzi drzew pomarańczowych.



 Potrzebne będą : 

  • 3 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • oliwa do podsmażenia cebuli  
  • szczypta szafranu / rozpuszczona w ciepłej wodzie /
  • pierś kurczaka lub mięso z udek 
  • mieszanka owoców morza
  • 1 mała papryka 
  • szklanka mrożonych warzyw
  • 1 litr ciepłego bulionu 
  • sól do smaku 
  • cytryna 

 Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie , wsypujemy ryż i smażymy mieszając , by ryż się pokrył tłuszczem . wsypujemy warzywa , kurczaka i owoce morza . Zalewamy ciepłym bulionem i szafranem  i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulion ok 20 min . Po zalaniu bulionem nie mieszamy !





Prześlij komentarz