Długo zabierałam się do wypróbowania tego przepisu i teraz żałuję , bo święta się skończyły a to byłby hit na moim stole . Bardzo prosty do wykonania deser i pyszny smak - mak i czekolada. Jestem pewna że stanie się moim ulubionym deserem , szczególnie dlatego , że nie potrzeba dodawać mąki i cukru . Czekolada jest wystarczająco słodka . Pierwszy raz użyłam do polewy kuwertury czekoladowej , jest bardzo dobra , ale następnym razem spróbuję z gorzką czekoladą .
Bardzo Wam polecam bo to pewniak i nie może się nie udać .
Potrzebne będą:
• 1 duża puszka gotowej masy makowej ok 850 g
• 100 g migdałów w płatkach
• 6 jajek
• opcjonalnie owoce kandyzowane
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej
• 150 g czekolady - użyłam płatków do dekoracji ciast
Do dekoracji można użyć roztopionej czekolady , cukru pudru i wiśni kandyzowanych .
Masę makową przekładamy do miski , dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30s - każde jajko . Następnie dodajemy migdały , pokruszoną czekoladę , śmietanę .
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 175 C . W tortownicy /24cm/ wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy masłem i posypujemy mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy .
Zapraszam na mój fanpage na FB