- 300 g maki pszennej
- 200 g maki gryczanej
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 150 g zakwasu / opcjonalnie /
- 250-300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli oraz oliwy . Wlewamy zaczyn do mąki i mieszamy do wyrobienia kuli . Jesli ciasto jest zbyt twarde dodajemy trochę wody , jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką . Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagniatamy i ponownie odstawiamy . Tym razem możemy już przełożyć je do formy w której będzie pieczone . Formę smarujemy olejem i posypujemy mąką by chleb nie przywarł w trakcie pieczenia . Nadmiar maki wysypujemy . Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie .
Tym razem umieściłam do w miedzianym rondelku . Przeważnie piekę w nierdzewnych garnkach , ale ten ładnie się prezentuje na zdjęciach.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 250 C przez ok 40-45 min . Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy tak by był dostęp powietrza od spodu , najlepiej na kratce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz