Translate

środa, 1 stycznia 2014

PSZENNO-GRYCZANY CHLEB Z GARNUSZKA

 

 SKŁADNIKI :

  • 300 g maki pszennej 
  • 200 g maki gryczanej 
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu / opcjonalnie / 
  • 250-300 ml ciepłej wody 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 

 Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli oraz oliwy . Wlewamy zaczyn do mąki i mieszamy do wyrobienia kuli . Jesli ciasto jest zbyt twarde dodajemy trochę wody , jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką . Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagniatamy i ponownie odstawiamy . Tym razem możemy już przełożyć je do formy w której będzie pieczone . Formę smarujemy olejem i posypujemy mąką by chleb nie przywarł w trakcie pieczenia . Nadmiar maki wysypujemy . Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie .




Tym razem umieściłam do w miedzianym rondelku . Przeważnie piekę w nierdzewnych garnkach , ale ten ładnie się prezentuje na zdjęciach.



Pieczemy w piecu rozgrzanym do 250 C przez ok 40-45 min . Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy tak by był dostęp powietrza od spodu , najlepiej na kratce .


Prześlij komentarz