Translate

piątek, 24 stycznia 2014

KAWARMA




          Z bułgarskich wakacji przywiozłam tradycyjne garnuszki z których pysznie smakuje ta potrawa - taki niby gulasz . 
      Kawarma (nie mylić z Kawarną, która jest miejscowością na północnym wybrzeżu Bułgarii) to typowo bułgarskie danie serwowane w niemal każdej restauracji na wybrzeżu Morza Czarnego. Zazwyczaj podaje się je w tradycyjnych, bułgarskich, kolorowych naczyniach. Kawarma to danie mięsne, do którego używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego albo kurczaka. Mięso jest pokrojone w kawałki i pływa w pysznym sosie z cebulą. Niekiedy dodaje się też inne warzywa np. ostrą bułgarską paprykę- czuszkę, seler, marchewkę, por czy pietruszkę. Kawarma najlepiej smakuje z chlebem (którym można wytrzeć resztki pysznego sosu) i czerwonym winem. 



Składniki (dla 3-4 osób): 

  • 400-500g mięsa wieprzowego bez kości /gulaszowe / 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 cebula 
  • 1 lampka wina 
  • 3-4 łyżki tłuszczu lub oleju 
  • 1 łyżka mąki 
  • ½ szklanki wywaru mięsnego 
  • Papryka wędzona , pieprz, sól 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 


Sposób przygotowania: 

    Należy pokroić mięso w paski, przyprawić je solą i papryką i zostawić na pół godziny. Następnie podgrzać tłuszcz na patelni i podpiec mięso. Podpieczone mięso wyjąć i odłożyć, a na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cienko cebulę (ewentualnie jeszcze inne warzywa) na 2-3 minuty. Następnie z powrotem dodać mięso, doprawić całość solą, pieprzem i papryką i delikatnie mieszać mięso z cebulą. Dodać wywar, wino i pokrojony czosnek, następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i dodać mąkę do zagęszczenia. 
Ziemniaki i marchewkę ugotować . 


       Kawarna najlepiej smakuje w typowych, bułgarskich naczyniach ceramicznych. Na dnie układamy warstwę mięsa , warzyw , ziemniaków .Zalewamy wywarem przyprawionym przecierem pomidorowym . 
   







Prześlij komentarz