Składniki :
Ciasto podstawowe na pierogi robię na oko ale spróbuje przybliżyć proporcje.
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- letnia woda / dodaję 1 kubek /i dolewam w zależności od konsystencji ciasta .
Farsz:
- kapusta kiszona - 1 litrowy słoik
- opakowanie suszonych grzybków
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie smażona cebulka
- skwarki do okraszenia pierogów
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości .Po ostudzeniu drobno kroimy i przekładamy do miski . Grzyby namaczamy a następnie gotujemy do miękkości . Kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem .
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min.
Podajemy okraszone boczkiem lub cebulką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz