Translate

środa, 22 stycznia 2014

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Takie pierogi chodziły za mną od dawna . Na święta nie zdążyłam ich zrobić , ale cały czas o nich myślałam. W końcu nadszedł ich czas i zostały przygotowane . Lubię wszystkie rodzaje pierogów , najbardziej ruskie i te ze szpinakiem , ale te z kapustą i grzybami robię stosunkowo rzadko . Dlatego tez zrobiłam sobie na zapas do zamrażarki . 
Składniki : 
Ciasto podstawowe na pierogi robię na oko ale spróbuje przybliżyć proporcje. 

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oliwy 
  • letnia woda / dodaję 1 kubek /i dolewam w zależności od konsystencji ciasta . 
Farsz: 
  • kapusta kiszona - 1 litrowy słoik 
  • opakowanie suszonych grzybków 
  • sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalnie smażona cebulka 
  • skwarki do okraszenia pierogów 
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości .Po ostudzeniu drobno kroimy i przekładamy do miski . Grzyby namaczamy a następnie gotujemy do miękkości . Kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem .
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min. 
Podajemy okraszone boczkiem lub cebulką .


Prześlij komentarz