Translate

niedziela, 6 października 2013

Zapiekane ziemniaki na łyżce krojone

 
Propozycja na dodatek do niedzielnego obiadu to zapiekane ziemniaki krojone na łyżce . Już wyjaśniam skąd ta łyżka . Ziemniaki powinny być w miarę równe , wielkości łyżki do zupy . Obrane ziemniaki kładziemy na w zagłębieniu łyżki i ostrym nożem nacinamy tak aby nie przeciąć ziemniak do końca . Nacięcia tak co 3 mm . Nacięcia te w czasie pieczenia lekko się rozchylą i ziemniak szybciej się upiecze . Układamy je w natłuszczonej masłem  formie do zapiekanek , można ją również posmarować ząbkiem rozgniecionego czosnku . Solimy i posypujemy pieprzem , układamy na każdym ziemniaczku kawałek masła . Polewamy ziemniaki 250 ml słodkiej śmietany i jeszcze trochę solimy , bo śmietana mogła zmyć sól. Ja dodałam świeży tymianek .

Zapiekamy w 250 C ok 30 min - trzeba sprawdzić nożem czy ziemniaki są już miękkie . Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości i odmiany ziemniaka - więc pilnujemy .
Śmietana odparuje i utworzy się przypieczona skórka .


Prześlij komentarz