Translate

niedziela, 6 października 2013

Jabłecznikowe babeczki z amaretto i orzechami w karmelu

 
 
 

Jesień ... pachnie jabłkami i cynamonem . Leniwa niedziela , więc i deser niewymagający  wielkich zdolności , ale jakże pyszny i aromatyczny .


Potrzebujemy :

  • 6 gotowych korpusów babeczek
  • 2 kwaśne jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • 6 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sos balsamiczny figowy lub gruszkowy
  • 50 ml amaretto
  • 1 łyżka masła


Jabłka kroimy na ćwiartki , wykrawamy środki i kroimy drobno . W misce mieszamy jabłka z cukrem / 4 łyżki  /  i cynamonem .
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim jabłka ok 3  min , następnie dolewamy amaretto i jeszcze trochę podgrzewamy  .



Gotowe babeczki wypełniamy masą jabłkową z czubkiem . Wkładamy na kilka min do nagrzanego piekarnika - tylko po to żeby podgrzać babeczki . W tym czasie na patelni przygotowujemy karmel z 2 łyżek cukru i wrzucamy orzechy . Kiedy karmel pokryje orzechy nakładamy je na babeczki , jeszcze chwilę trzymamy w piecu . Podajemy z kawą i likierem Amaretto / Lidl  / .


 

 


 
Prześlij komentarz