Translate

sobota, 12 października 2013

Gołąbki z ryżem





Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ,  smażymy kilka minut z cebulka , żeby mięso nie było surowe i dodajemy ugotowane 2 woreczki ryżu . 


Oddzielamy z główki kapusty / ja mam włoską / ok 12 dużych liści . W dużym garnku zagotowujemy wodę i blanszujemy liście . Nie chodzi o to żeby się ugotowały , ale zmiękły i nie pękały podczas zawijania farszu. 
Kiedy liście ostygną wykrawamy  twarde błonki i zawijamy w nie farsz. 
W metalowym garnku wykładamy spód surowymi liśćmi , układamy ciasno gołąbki i przykrywamy je kilkoma liśćmi , żeby podczas pieczenia się nie przypaliły . 
W miseczce rozrabiamy bulion z przecierem pomidorowym i zalewamy gołąbki / tak ok na 3 cm / 
Pieczemy w 200 C przez ok 1,5 godziny . Podajemy z sosem pomidorowym . 


Prześlij komentarz